De beste bollene

Her kommer oppskrift på den beste gjærbaksten jeg noen gang har smakt. Deigen er utrolig luftig og resultatet blir saftig og smakfullt. Disse kan fint lages som kanelsnurrer.

Start med å lage jevning:
60 g hvetemel
300 g melk

Visp det sammen i en kjele og varm opp til det tjukner. Avkjøl.



Bland i en kjøkkenmaskin-bolle:
700 g hvetemel
150 g sukker
1/2 pk gjær
1,5 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
1 ts salt
1 egg
260 g melk

Eltes i 10-12 minutter på lav hastighet

Ha i 110 g romtemperert smør og elt videre i 5-7 minutter. Øk hastigheten litt de siste minuttene.


Tips: Når du baker ut bollene, må du bruke en del ekstra mel. Ikke fall for fristelsen å ha i mer mel når du elter deigen.

Dekk til og hev deigen i 45-60 minutter. Del så opp i emner, alt fra 80-120 g emner blir fine boller. Hvis du veier opp alle emnene, blir bollene like store. Trill ut emnene og legg på brett med bakepapir. Dekk til og hev igjen i ca 45 minutter. Steikes på 200 grader i 8-12 minutter.


Denne metoden kalles Tangzhong, den stammer fra Japan og gjør at man får et saftigere resultat. Det er fordi man klarer å ha væskemengden opp til 75% eller mer. Dette gjøres ved hjelp av jevningen. Derfor er det viktig at man tar seg tid til det. Hvis ikke får man en veldig uhåndterlig deig. Oppskriften er hentet fra NRK.

Lykke til!

Signe

Kommentarer

Populære innlegg